Risiko for konkurs flytter øst for Storebælt

Mens jyske selskaber i det seneste års tid har været spændt hårdest for konkursvognen, er det nu særligt selskaber øst for Storebælt, der har størst risiko for konkurs.

Risiko for Konkurs Flytter øst for Storebælt

Mens jyske selskaber i det seneste års tid har været spændt hårdest for konkursvognen, er det nu særligt selskaber øst for Storebælt, der har størst risiko for konkurs. Det er konklusionen i en ny analyse fra kredit-og analysevirksomheden Experian, der også viser, at flest selskaber vil bukke under i hotel-og restaurationsbranchen.

Risikoen for konkurs har aldrig været større i dansk erhvervsliv og risikoen for konkurs er nu højest for selskaber øst for Storebælt. Det seneste år er flest selskaber ellers gået konkurs i Jylland, men nu ser det ud til, at konkurserne vil sætte hårdere ind øst for Storebælt.

Hvis en virksomhed både har røde tal på bundlinjen og angrebet egenkapital, viser statistikken, at virksomheden har konkursretning. Det viser Experians statistik, at der nu er flere end nogensinde der har. Risikoen for konkurs varierer dog på tværs af landets regioner.

”I starten af finanskrisen var hovedstadsområdet hårdest ramt, og de sidste par måneder har Fyn og Jylland været hårdest ramt. Nu ser vi i denne prognose, at det vil vende igen, og at hovedstadsområdets selskaber vil være overrepræsenteret i konkurstallene i de kommende måneder. Den gode nyhed er dog, at de konkurstruede selskaber endnu kan nå at tage deres forholdsregler, ” fortæller Adm.dir i Experian, Robert Neble Larsen.

Andelen af selskaber med såkaldt konkursretning i hovedstaden er således markant højere end resten af landet. Mens hver femte virksomhed i hovedstaden – 20,2 pct. – har konkursretning, er tallene noget lavere for de øvrige regioner. På Sjælland har 18,5 pct. af selskaberne konkursretning, hvilket er næsthøjest. Den laveste andel af selskaber findes i Nordjylland, hvor 16,4 har konkursretning.

Et kig på de forskellige brancher viser, at selskaber i restaurationsbranchen er særligt truet. Knap en tredjedel (31,7 pct.) af alle landets hoteller og restauranter har såkaldt konkursretning. Dette tal er væsentlig højere end tallene for de øvrige brancher, hvor gennemsnittet for konkurstruede selskaber ligger på 18,2 pct.

”Der er ingen tvivl om, at hotel-og restauranterhvervet har det svært for tiden. Der er mange virksomheder, som er under pres. I praksis er det meget få af erhvervets 15.000 virksomheder, som reelt går konkurs -i øjeblikket ca. 30 om måneden, siger administrerende direktør i HORESTA, Lone Njor Hulth.

Hun mener, at man skal passe på med at bruge tallene ukritisk og fortsætter: ”Restauranterhvervet består af rigtig mange mindre og forholdsvis nystartede virksomheder, og for mange af disse er det ikke nemt at få plus på bundlinjen det første år. Men det er der jo som oftest kalkuleret med. Derfor skal man efter vores opfattelse tage tallene med et vist gran salt”.

”Lone Njor Hulth opfordrer HORESTAS medlemmer til at søge hjælp i tide hos deres brancheorganisation. Her kan man få råd og vejledning, som måske kan vende udviklingen. Ved at sammenligne med andre lignende virksomheder i erhvervet, kan HORESTA for eksempel gå ind og udpege de områder, hvor den enkelte medlemsvirksomhed med fordel kan justere på økonomien.”

Experians analyse af selskabers konkursretning er generelt ikke opmuntrende læsning. Analysen viser, at 18,2 pct. af danske selskaber har retning mod konkurs, hvilket er det højeste i de 12 år, analysen er blevet udarbejdet.

Definitioner

  • Underskud: Selskabet har et negativt årsresultat
  • Angrebet egenkapital: Egenkapitalen er negativ eller under lovens mindstekrav til indbetalt startkapital: (A/S = 500.000,-& ApS = 125.000,-)
  • Konkursretning: Selskabet både har en angrebet egenkapital og et negativt årsresultat

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

  • Camilla Rose, kommunikationschef i Experian, tlf. 2819 2909, cro@experian.dk
  • Henrik Messmer, kommunikations-og pressechef, HORESTA. Tlf.: 3524 8080, Mobil: 4098 4186, messmer@horesta.dk

Om Experian
Experian hjælper virksomheder og organisationer med at øge deres indtjening. Det gør Experian ved at stille viden og værktøjer til rådighed, der øger salget, målretter markedsføringen og reducerer risikoen for tab. Experian i Danmark består bl.a. af Experian RKI, som er Danmarks største register over dårlige betalere, Experian KOB, som er Danmarks største erhvervsdatabase samt Experian Decision Analytics (tidligere Experian Scorex), som leverer en unik kombination af dataintelligente teknologier og konsulentbaserede, skræddersyede løsninger til virksomheder inden for Risk Management. Experian er markedsledende i Danmark og er et datterselskab af det børsnoterede Experian, som er repræsenteret over det meste af verden. Læs mere om Experian på www.experian.dk

Top